آسه سولفام پتاسیم k در سال 1960 در طی مراحل بررسی یک محصول از واکنش بین بوتین و فبورسولفونیل ایزوسیانات بطور اتفاقی کشف شد.گروه های جانشین شده کربن سماهر پنج وشش اثبات شد که می تواند در ایجاد مزه شیرین مورد توجه باشد ولی متیلاسیون نیتروژن بوجود آمد و تغییرات جزیی در حلقه موجب از دست دان شیرینی شد.

در نتیجه ترکیبات مورد نطذ ، نمک های پتاسیم از ماده 6 متیل بین 1و2و 3 اکساتیازین یک و 2 و 2 دی اکسید می باشند که با نام عمومی نمک پتاسیم آسه سولفام شناخته می شوند.

حلالیت این ماده در آب بسهولت می باشد.میزان مصرف مجاز این ماده 15 میلی گرم در کیلوگرم به مقدار وزن بردن هر شخص می باشد.

 ماهیت آسه سولفام پتاسیم k

آسه سولفام پتاسیم k با فرمول شیمیایی C₄H₄KNO₄S یک ترکیب شیمیایی است. که جرم مولی آن ۲۰۱٫۲۴۲ می‌باشد. شکل ظاهری این ترکیب، پودر بلورین سفید است.و این ماده در آب محلول می باشد.و نقطه ذوب آن 225 درجه سانتی گراد است .

آسه سولفام پتاسیم k یک شیرین کننده بدون کالری است که برای 15 سال در غذاها و نوشیدنی ها در سراسر جهان استفاده شده است. ماده ای که 200 برابر شیرین تر از شکر است، از سال 1988 در ایالات متحده در غذاهای مختلف استفاده شده است. در ایالات متحده، از آن در محصولاتی مانند آب نبات، محصولات پخت، دسرهای یخ زده، نوشیدنی ها، مخلوط های دسر و شیرینی های دسر استفاده می شود پتاسیم آس سولفام ، که همچنین به عنوان acesulfame K شناخته شده است، اغلب در ترکیب با سایر شیرینی های کم کالری استفاده می شود، زیرا طعم شیرین غذاها و نوشیدنی ها را افزایش می دهد.

اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) و دیگر سازمان های بهداشتی برجسته این مواد را برای همه رده های سنی ایمن یافتند. بیش از 90 مطالعة، ایمنی پتاسیم acesulfame را نشان داده است. این ماده در حال حاضر در بیش از 4000 غذا و نوشیدنی در حدود 90 کشور در سراسر جهان استفاده می شود.

می توان از آس سولفام پتاسیم در محصولات پخت استنفاده کرد زیرا در حرارت پخت پایدار می باشد.

این ماده یک شیرین کننده کم کالری است که در محصولات رژیمی نیز کاربرد دارد.

خواص آسه سولفام پتاسیم k

این ماده ، از یک فرآیند که شامل تبدیل یک اسید آلی متوسط، به اسید آستو اکتیو و ترکیب آن با مواد معدنی طبیعی، پتاسیم، به منظور تشکیل یک شیرین کننده بسیار پایدار، کریستالی ایجاد می شود.

پتاسیم آس سولفام متابولیزه نمیشود و در بدن ذخیره نمیشود. پس از مصرف، به سرعت در بدن جذب می شود و پس از آن به سرعت بدون تغییر انتقال می یابد.

انجمن دیابت آمریکا اعلام کرده است که شیرین کننده های غیر مغذی که توسط FDA تایید شده اند، برای افراد مبتلا به دیابت مصرف می شوند.

معمولا آس سولفام پتاسیم را با دیگر شیرین کننده های مصنوعی مخلوط می کنند تا طعمی مشابه ساکارز حس شود.با مخلوط کرد ن آس سولفام پتاسیم با آسپارتام می توان حالت ناپایداری آسپارتام در حین پخت را از بین برد .

پایداری حرارتی آسه سولفام پتاسیم  k در PH  بالای 3 زیاد می باشد ولی در زمانیکه که کمتر از 3 باشد و بخصوص در دمای بالا پایداری کمتر می شود.

آسه سولفام پتاسیم k در نوشابه

این ماده ارزش کالریک ندارد.این ماده بخاطر شرین کنندگی برابر با آسچارتان بصورت یک شیرین کننده مستقا بعنوان مثال در نوشابه بمیزان 500 میلی گرم در لیتر استفاده می شود نزدیک به 600 میلی گرم در هر لیتر رنوشابه مجاز می باشد.

نوشابه های شیرین شده با این ماده ممکن است بدون تغییر در شیرینی پاستوریزه کردن  و استرلیزه شوند.

کاربرد آسه سولفام پتاسیم k

در نوشابه ها، آب میوه ها ، دسرهای منجمد ، آب نبات ها ، آدامس ها بیستر در محصولات غذایی استفاده می گردد.